La nord-vest de Odorheiu Secuiesc, în judeţul Harghita, se află un sat în care timpul pare a se fi oprit în loc. Înlăceni (în maghiară Énlaka) este un sat din judeţul Harghita, Transilvania, România. Aparţine administrativ de comuna Atid. Este un sat mic cu numai 228 locuitori (1992)
Una dintre cele mai interesante aşezări a judetului Harghita, cu numeroase vestigii arhitecturale unice în felul lor şi repere interesante ale istoriei culturii secuieşti. Este o aşezare care şi-a păstrat multe caracteristici arhaice, un teren de prospecţiuni preferat încă din secolul al XIX-lea pentru istorici, etnografi deopotrivă. În anul 1993 a fost propus pentru includerea pe lista patrimoniului cultural mondial.
Istoria localităţii începe acum aproape 2000 de ani, vatra satului harghitean având ca temelie un castru roman, construit la jumătatea secolului al doilea, în timpul domniei imparatului roman Septimius Sever. Aici au staţionat soldaţii cohortelor Hispanica din Legiunea a XIII-a - Gemina, iar planul localităţii păstrază încă aspectul vechii fortificaţii romane.
Localitatea Înlăceni pare a sfida trecerea timpului. La fel ca în Evul Mediu, numărul străzilor şi al ulitelor îl depăşeşte pe cel al caselor, majoritatea locuinţelor sunt vechi de cel putin 300 de ani, iar dacă face abstracţie de puţinele semne de civilizaţie turistul nimerit la Înlăceni ar putea crede ca s-a întors în timp.
În centrul satului, la o altitudine de 655 m este ridicată biserica unitariană apărată de un zid masiv de piatră. Este una din monumentele arhitectonice cele mai importante al zonei Cristurului.
Sursa foto: http://csedoattila.blogspot.hu/